Üsküdar İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği

Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi (Üsküdar/İstanbul)

Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi

Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarihçesi

1977 yılında Üsküdar din görevlileri binasında iki sınıf olarak açılan Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi bir yıl sonra 1978 yılında Atik Valide Külliyesi´ne taşındı. Bugün dört bin öğrencinin namüsait şartlarda eğitim-öğretim gördüğü bu tarihi külliye; cami medrese, dağrul-hadis, tekke, imaret, darüş şifa, dar-ül kurra, ribat, mutfak, yemekhane, odunluk bölümlerinden oluşur.

Bu bölümler zaman zaman tam kapasite ile çalışmış, zaman zaman da gayesi dışında kullanılmıştır. Mesela dar-üş şifa diğer Osmanlı hastaneleri gibi uzun yıllar tam teşekküllü bir hastane olarak halkın hizmetinde olmuştur.

Toptaşı Bimarhanesi

19 yy. başlarında mimarlık yönünden eskimesi, onarımdan yoksun kalması nedeniyle buraya yalnız akıl hastaları alınmaya başlanmıştır. Bu nedenle Toptaşı Bimarhanesi, halk arasına akıl hastanesi olarak ün salmıştır. Buraya akliyeci olarak atanan ilk hekim Monceri (mongeri) adında bir İtalyan doktordur.

Valide Külliyesi zamanla bir Bimarhane (akıl hastanesi) haline gelince asıl dar-üş şifa binası kadın hastalara ayrılmıştır. Erkek hastalara ayrılan binanın üst kısmı dar-ül hadis, alt kısmı da lojman (hücre) olarak kullanılırdı.

3. Selim zamanında süvarilere kışla görevi yaptı 1865 yılına kadar böylece ordu emrinde kaldı. Bu yıllarda İstanbul´u kavuran kolera hastaları için bir teşhir hane olarak kullanıldı. 1919 da işgal kuvvetleri zamanında da külliye çok perişan bir hale düştü.

Başhekim Doktor Avni Bey´in rahatsızlığından sonra görevi devralan eski Şişli ‘mecanun müşahedehanesi´ başhekim Dr. Mazhar Osman Bey´in özel gayretleri ile külliye tımarhane olmaktan kurtarıldı, laboratuvarları ile bir sağlık kuruluşuna benzetildi.

Ancak Karacaahmet´teki kimsesizler tekkesi bu hastaneye büyük yük oluyordu. Akşam sabah yemeklerini burada yiyorlardı. Dr. Mazhar Osman Bey hükümet nezdinde ki girişimi ile Bakırköy´deki eski ‘Reşadiye Kışlası´ onarılarak ‘Bakırköy Akliye ve Asabiye Hastanesi´ olarak hizmete girince Toptaşı Bimarhanesindeki hastalar 1925´de buraya nakledilmişlerdir.

Meşhurların Kaldığı Toptaşı Cezaevi

Bunların yerine Karacaahmet´teki cüzamlı hastalar getirilmiştir. 1935 yılında ‘Modern Bakırköy Cüzam Pavyonu´ hizmete girince Toptaşı tamamıyla boşaltıldı. O yıllarda Gümrük ve Tekel Bakanlığı emrinde bir tütün deposu olarak kullanılmaya başlandı.

İşte o yıllarda külliyede çok büyük tahribat yapılmış ahşap sütunlar tarumar edilmiştir. Daha sonra Toptaşı Cezaevi olarak Adalet Bakanlığı emrinde yıllarca kaldı. Askerlerin kubbelerinin üzerindeki kurşunları delerek hatıra yazıları yazmalarından dolayı kubbeler su aldı ve rutubetlendi, bir kısım yerlerinde çimen ve ağaçlar büyümeye başladı.

Yıllarca mektep, medrese, ribat ve misafirhane olarak görev yapan bu külliye sonunda harabe haline geldi. Bimarhanenin bütün odaları çöplerle dolmuş iç bahçeler kedi ve köpeklere yuva olmuştu. Halbuki bu külliye ne seçkin misafirleri günlerce ağırlamış, bülbül sesli hafızlar burada yetişmiş, sabahlı akşamlı yüzlerce kimsesizlere yemek sunmuştu.

Buna rağmen ecdat yadigarı bu eser harap ve bitap düşmüştür. İşte tam bu sırada 1978 yıllarında, bir kısmında Toptaşı Cezaevi bulunduğu zamanda aşağı kısmı, İmam Hatip´e terhis edilmiş ve burada öğretime başlanmıştır.

Cezaevinden Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne

Aylarca çöp boşaltılması sürdü. Her yıl aslını değiştirmeyerek tamir ve tadilat yapmak suretiyle asıl gayesine uygun ve vakfiyesi sadık kalınarak hizmet vermeye çalışıyor. Ne yazık ki mülkiyeti vakıflara ait olan bu külliye eğitim ve öğretime karşılıksız tahsis edilmediği için yetmiş milyon kira vermek suretiyle bu külliyenin esas kuruluş gayesi eğitim olmasına rağmen yıllarca çeşitli amaçlarla kullanılmıştır.

Arzumuz yeniden restore edilip karşılıksız eğitim ve öğretimin sunulmasıdır. İşte 1978 yılından beri burada eğitim gören okulumuzda bir çok öğrencimiz mezun olmuştur. Her biri memleket ve millet hizmetinde yerini almıştır.

Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi

Onarma bahanesiyle vakıflar genel müdürlüğünün okulumuzun aleyhine açmış olduğu tahliye davası maalesef okulumuzun aleyhine sonuçlanmıştır. Karar Yargıtayca onaylanıp 01.10.1996 yılında yürürlüğe girince 22 yıllık güzel beraberlik sona ermiş. 1999-2000 eğitim-öğretim yılında Çengelköy´deki yeni adresine taşımıştır. Okulumuz halen eğitim ve öğretimine burada devam etmektedir.

Okulumuzun Resmi Web Sitesi İçin TIKLAYIN

Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi Adresi